När är bästa tiden att besöka Costa Rica?

Har du funderat på att besöka Costa Rica har du troligtvis ställt dig själv frågan vilken den bästa tiden att åka dit är. Detta är något vi tänkte sprida lite mer ljus på här och vi kommer att visa att det finns mer än ett svar på denna fråga.

Costa Rica är man kan kallar för ett året-runt-resmål. Åtminstone när det är en fråga om temperatur. Detta beror på att Costa Ricas ligger i det tropiska klimatbältet och har nästan ingen variation alls i temperatur under året. Som mest handlar det om ett par fåtal graders skillnad mellan vår sommar- och vintertid.

Om du dock gå ut och gör lite efterforskning kommer du snabbt märka att priserna faktiskt varierar tydligt under året och att de oftast är som dyrast under juli och december. Detta har ju mer att göra med att det är då många svenskar har långledigt och efterfrågan påverkar ju naturligtvis priset.

Men det finns andra anledningar att tänka på vilken tid du besöker Costa Rica. Trots att de inte har årstider som vi är van har de fortfarande två väldigt tydliga perioder i sitt klimat: torrperioden och regnperioden.

Torrperioden sträcker sig från december till april och är vad lokalborna kallar sommar, eller ”verano” som det heter på spanska. Fördelen med att besöka Costa Rica under torrperioden är att du i stort sett helt slipper regnet och att det är bättre tid för saker som djursafari och andra naturäventyr. Du får ju också en paus från den svenska vintern.

Regnperioden är den andra halvan av året och går därför från maj till november. Om du besöker Costa Rica under regnperioden istället kommer det i regel vara färre besökare där samtidigt och du kan verkligen få se naturen frodas i regnet. Är du flexibel med din semester kan du också komma undan betydligt billigare.