Att uppleva och se i Costa Rica

Costa Rica är ett land som bjuder på många härliga upplevelser i form av bland annat bad, surfing och djur- och naturupplevelser.

Costa Rica är ett av de länder med den absolut största artrikedomen i hela världen. I landet finns hela 5% av jordens samtliga växt- och djurarter. Landets regering har under många år arbetat mycket med djur- och naturvård och idag är drygt en fjärdedel av landets totala yta på något sätt naturskyddad i form av nationalparker, naturreservat eller liknande.

En av de mest kända nationalparkerna är Parque Nacional Tortuguero som ligger i landets nordöstra hörn, ungefär tio mil nordöst om huvudstaden San José. Här hittar man bland annat vrålapor, kapucinapor, tretåiga sengångare, 320 olika fågelarter, som exempelvis tucaner, samt en mängd olika former av reptiler.  Parque Nacional Tortuguero är ett givet besök om man befinner sig i Costa Rica. Vill man ha den ultimata naturupplevelsen bör man åka på de olika kanalturer som finns att tillgå. Det finns även möjlighet att övernatta i enklare camp i parken för den som så att säga vill bli ett med naturen.

Förutom storslagna naturupplevelser är Costa Rica också berömt för de goda surfmöjligheter som landets kuster, framför allt Stilla Havskusten, erbjuder. Landets geografiska läge gör det extra gynnsamt att surfa just här. Costa Rica är extremt vågsäkert året om, dock är förhållandena som allra bäst under perioden december till april.

I Costa Rica finns också över 100 vulkaner. De flesta är utdöda, men ett tiotal är fortfarande aktiva. Vissa är till och med såpass explosiva att det kan vara farligt att komma allt för nära. Vulkanaktiviteterna ger dock möjlighet till lerbad och bad i andra varma källor, framför allt i nationalparken Rincon de la Vieja i nordvästra delarna av landet.

Att resa till Costa Rica kostar från 6 000 kr uppåt med flyg. Boendepriserna varierar, men det går att hitta hyfsade hotell från 200 kr per natt och uppåt. Vad gäller priser i allmänhet så är dessa generellt mellan 30 och 35 procent lägre i Costa Rica än vad de är i Sverige.