Costa Rica och kriminalitet

Costa Rica är en republik i Centralamerika som är omgärdad av stilla havet i väst och syd men också karibiska havet i öst, med den geografiska placeringen är det inte svårt att förstå att Costa Rica ligger oerhört fint till. Men trots det tropiska klimatet och den vidunderliga naturen så finns det en stor rädsla bland turister att resa hit på grund av korrupta myndigheter och hög kriminalitet.

Men som med allt annat så finns det alltid två sidor av samma mynt och det har visat sig ett flertal gånger att det varit nyttigt att undersöka även den andra sidan för att bilda sig en korrekt uppfattning av någonting. En rolig sak att göra när man reser med ett sällskap är att ta med dagböcker där var resenär skriver ner sina känslor och upplevelser av landet och resan i stort och sedan jämföra detta med varandra när man är tillbaka i sitt hemland. Där får man också ett tydligt perspektiv på hur olika vi kan uppfatta saker och ting, trots att vi har varit tillsammans i dem exakta situationerna. Köp ett gäng fina Moleskine anteckningsböcker till ett bra pris, de här fina anteckningsböckerna gör det extra roligt att skriva ner sina minnen i.

Costa Rica är en passionerad republik med hög puls, här kan du som turist njuta av vackra omgivningar, ljuvligt väder, god mat och ett hett nattliv. Det här landet är ett utmärkt resmål för barnfamiljen, den enskilda eller kompisgänget. Dock är den välkända och utbredda kriminaliteten en faktor som många turister med all rätt är oroade inför och det går givetvis inte att garantera att man inte kommer att utsättas för något typ av brott, dessvärre ingenstans i världen.

Som turist är man utsatt främst på grund av bristande land, lokal och kulturkännedom men det finns många besökare som varit ett flertal gånger i Costa Rica som vittnar om att det inte är farligare där än någon annanstans i världen som turist. Det handlar om att vara insatt i- och medveten om vilka områden som betraktas som farliga och vilka beteenden som man bör anamma för att inte utsättas för ett oprovocerat brott.

Enligt svenska ambassaden så räknas Costa Rica till ett av Centralamerikas säkraste länder men det finns hårt utsatta områden som man inte bör besöka av säkerhetsskäl. Costa Rica är ett fantastiskt resmål och definitivt värt att besöka, håll er till de säkrare områdena och ha koll på pass, pengar och andra tillhörigheter. Svenska ambassaden har läsvärd information om det rådande nuläget i Costa Rica, där kan du också läsa om säkerhetsbeteenden, vanligt anmälda brott och mycket annat som kan vara bra att veta innan ni ger er iväg.